ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ


Μια Ιστορική Ματιά στην Ινδονησία
Ο πρώτος γνωστός ανθρωποειδής κάτοικος της Ινδονησίας ήταν ο αποκαλούμενος “Ανθρωπος της Ιάβας”, ή Homo erectus, που έζησε εδώ πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια. Πριν από περίπου 60,000 χρόνια, οι πρόγονοι των σημερινών Παπούα κινήθηκαν ανατολικά μέσω των νησιών, φθάνοντας τελικά στη Νέα Γουινέα και την Αυστραλία πριν από 30,000-40,000 χρόνια. Πολύ αργότερα, στην τέταρτη χιλιετία π.Χ., τους ακολούθησαν οι πρόγονοι των σημερινών Μαλαίσιων, Τζαβανέζων και άλλων Μαλαισιο-Πολυνησιακών πληθυσμών, που σήμερα αποτελούν την πλειοψηφία του Ινδονησιακού πληθυσμού.

Οι εμπορικές συναλλαγές με την Ινδία, την Κίνα και την ηπειρωτική Νοτιοανατολική Ασία υπήρξαν πηγή πολιτιστικών και θρησκευτικών επιρροών για την Ινδονησία. Μια από τις πρώτες «Ινδίζουσες» αυτοκρατορίες, γνωστή ως Sriwijaya, βρισκόταν στην ακτή της Σουμάτρας, στα στρατηγικά στενά της Μάλακας, λειτουργώντας ως το κέντρο ενός εμπορικού δικτύου που εξαπλωνόταν σε πολλά σημεία του αρχιπελάγους, πριν από περισσότερο από χίλια χρόνια.

Στη γειτονική Ιάβα, μεγάλα βασίλεια στο εσωτερικό του νησιού ύψωσαν μοναδικά θρησκευτικά μνημεία, όπως το Borobudur, το μεγαλύτερο Βουδιστικό ναό στον κόσμο. Το τελευταίο και πιο ισχυρό από αυτά τα πρώιμα Ινδο-Τζαβανέζικα βασίλεια, η αυτοκρατορία Majapahit του 14ου αιώνα, κάποτε έλεγχε και επηρέαζε σχεδόν ότι σήμερα είναι γνωστό ως Ινδονησία, διατηρώντας επαφές με εμπορικά σημεία που έφθαναν μέχρι τις δυτικές ακτές της Παπούα Νέα Γουινέα.

Το Ισλάμ άρχισε να διαδίδεται στην Ινδονησία τον 8ο και 9ο αιώνα από Ινδούς Μουσουλμάνους εμπόρους. Οταν ο Μάρκο Πόλο επισκέφθηκε την Β. Σουμάτρα, στο τέλος του 13ου αι., τα πρώτα ισλαμικά κράτη είχαν ήδη ιδρυθεί εκεί. Λίγο αργότερα, οι κυβερνήτες της βόρειας ακτής της Ιάβας ασπάστηκαν τη νέα θρησκεία και κατέκτησαν την ινδικού χαρακτήρα αυτοκρατορία Majapahit στην ενδοχώρα του νησιού. Η νέα πίστη σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλο το αρχιπέλαγο, με αποτέλεσμα η Ινδονησία σήμερα να είναι το μεγαλύτερο μουσουλμανικό έθνος στον κόσμο.

Τα άφθονα μπαχαρικά της Ινδονησίας έφεραν τους πρώτους Πορτογάλους εμπόρους στο στρατηγικό εμπορικό λιμάνι της Μάλακα, το 1511. Βραβευμένα για τη γεύση τους, μπαχαρικά όπως τα γαρύφαλλα, το μοσχοκάρυδο, το λουλούδι του μοσχοκάρυδου, θεωρούνταν ικανά να θεραπεύσουν τα πάντα, από την πανούκλα μέχρι τα αφροδίσια νοσήματα και κυριολεκτικά άξιζαν το βάρος τους σε χρυσό. Οι Ολλανδοί τελικά απέσπασαν τον έλεγχο του εμπορίου από τους Πορτογάλους και η επίμονη Ολλανδική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών (γνωστή ως VOC), εγκαθίδρυσε μονοπώλιο μπαχαρικών το οποίο και διατήρησε με επιτυχία στη διάρκεια του 18ου αι. Το 19ο αι., οι Ολλανδοί ξεκίνησαν την καλλιέργεια ζάχαρης και καφέ στην Ιάβα, καλύπτοντας σύντομα τα ¾ της παγκόσμιας αγοράς του καφέ.

Με τον ερχομό του 20ου αι., το εθνικιστικό κίνημα, που δημιουργήθηκε μετά από σχεδόν τρεις αιώνες καταπιεστικής αποικιοκρατίας, άρχισε να αμφισβητεί την παρουσία της Ολλανδίας στην Ινδονησία. Ενας τετραετής ανταρτοπόλεμος στην Ιάβα, καθοδηγούμενος από τους εθνικιστές εναντίον των Ολλανδών, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παράλληλα με επιτυχείς διπλωματικές κινήσεις στο εξωτερικό, συνετέλεσαν στην επίτευξη της ανεξαρτησίας. Η Δημοκρατία της Ινδονησίας, ανακηρύχθηκε επίσημα στις 17 Αυγούστου 1945.

Στη διάρκεια των δύο πρώτων δεκαετιών της ανεξαρτησίας, η δημοκρατία κυριαρχείται από τη χαρισματική προσωπικότητα του Sukarno, ενός από τους πρώτους εθνικιστές που είχαν φυλακιστεί από τους Ολλανδούς. Το 1967 όμως ο απόστρατος στρατηγός Soeharto ανέτρεψε τον Sukarno. Στη δεκαετία του ΄70, η οικονομία της Ινδονησίας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις εξαγωγές πετρελαίου.

Κατά την οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Ασία στα μέσα του 1997, η οικονομία της Ινδονησίας παρέλυσε, με τη ρουπία να χάνει 80% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου στην κορύφωση της ταραχής.

Στις 21 Μαϊου 1998, μετά από αιματηρές και βίαιες συγκρούσεις, ο Soeharto παραιτήθηκε μετά από 32 χρόνια στην εξουσία και αντικαταστάθηκε από τον B.J. Habibie. Η Ινδονησία διεξήγαγε τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές της τον Οκτώβριο του 1999, στις οποίες αναδείχτηκε πρόεδρος ο Abdurrahman ‘Gus Dur’ Wahid. Τον Ιούλιο του 2001, την προεδρία ανέλαβε η αντιπρόεδρος Megawati, αφού ο πρόερος Wahid παύθηκε από μια ειδική σύνοδο του People’s Consultative Assembly (MPR), του μεγαλύτερου νομοθετικού σώματος της χώρας.

Ο Susilo Bambang Yudhoyono, γνωστός και με τα αρχικά του SBY, αναδείχτηκε από τους ψηφοφόρους πρόεδρος στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στην Ινδονησία το 2004 και επανεκλέγη το 2009. Ηγείται της χώρας με την εικόνα ενός σταθερού ηγέτη σε καιρούς κρίσης, ενός άνδρα με ακεραιότητα και ισχυρή ικανότητα επικοινωνίας.

Υπό την διακυβέρνηση του Suharto, η Ινδονησία γνώρισε σταθερή οικονομική ανάπτυξη παράλληλα με ένα αυταρχικό πολιτικό σύστημα. Κατόπιν ήρθε η οικονομική κρίση στην Ασία, που έφερε ένα προσωρινό τέλος στην υψηλή οικονομική ανάπτυξη και πιθανώς ένα μόνιμο τέλος στη δικτατορία. Η Ινδονησία εισήλθε με σταθερότητα στις τάξεις των πραγματικών δημοκρατιών και έχει ανακτήσει αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη. Και το πιο σημαντικό, είναι κοινωνικά σταθερή, προσηλωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στρατιωτικά ήρεμη ενώ μέσω της εξωτερικής της πολιτικής και της πολιτικής του ASEAN δίνει φωνή στις αξίες της δημοκρατίας.

ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Ινδονησία είναι το μεγαλύτερο αρχιπελαγικό κράτος, με 17,508 νησιά που εξαπλώνονται μεταξύ των ηπείρων της Ασίας και της Αυστραλίας/Ωκεανίας. Η στρατηγική αυτή θέση που κατέχει είναι λογικό να επηρεάζει τον πολιτισμό, την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία της χώρας.

Καλύπτοντας μια περιοχή 3,977 μιλίων μεταξύ του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, η Ινδονησία έχει συνολική έκταση 1.9 εκατομ. τετρ. μιλίων, συμπεριλαμβανομένης και της θαλάσσιας επιφάνειας που καλύπτει. Τα πέντε μεγαλύτερα νησιά της είναι: η Σουμάτρα, με έκταση 473.606 τετρ. χλμ., η Ιάβα με 132.107 τετρ. χλμ., το Καλιμαντάν (το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο) με έκταση 539.460 τετρ. χλμ., το Σουλαουέσι με 189.216 τετρ. χλμ. και η Παπούα με 421.981 τετρ. χλμ.

Τα νησιά της Ινδονησίας διαμορφώθηκαν κατά την Μειόκαινο εποχή (12 εκατομ. χρόνια π.Χ.), την Παλαιόκαινο εποχή (70 εκατομ. χρόνια π.Χ.), την Ηώκαινο εποχή (30 εκατομ. χρόνια π.Χ.) και την Ολιγόκαινο εποχή (25 εκατομ. χρόνια π.Χ.). Καθώς οι κάτοικοι της Ασίας άρχισαν να μεταναστεύουν, πιστεύεται ότι η Ινδονησία υπάρχει από την Πλειστόκαινο εποχή (4 εκατομ. χρόνια π.Χ.). Τα νησιά επέδρασαν σημαντικά στην αλλαγή της τεκτονικής πλάκας Αυστραλίας και Ειρηνικού. Η πλάκα της Αυστραλίας αλλάζει αργά με μία ανοδική κίνηση, διεισδύοντας στις πλάκες του Ειρηνικού που κινούνται νότια. Τα νησιά της Ινδονησίας εξαπλώνονται ανάμεσα σε αυτές τις γραμμές.

Αυτό καθιστά την Ινδονησία μια από τις πιο ευμετάβλητες γεωλογικά χώρες του κόσμου. Διαθέτει 400 ηφαιστειακά βουνά, 100 από τα οποία είναι ενεργά. Καθημερινά η Ινδονησία ζει τρεις δονήσεις, τουλάχιστον ένα σεισμό, ενώ καταγράφεται και μία έκρηξη ηφαιστείου το χρόνο.

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο πληθυσμός της Ινδονησίας διακρίνεται σε δύο βασικές ομάδες: στις δυτικές επαρχίες, οι περισσότεροι κάτοικοι προέρχονται από τη Μαλαισιανή εθνότητα, ενώ στην ανατολική περιοχή έχουμε τους Παπούα που κατάγονται από τη Μελανησία. Η Ινδονησία αναγνωρίζει επίσης εθνοτικές ομάδες που προέρχονται από μία συγκεκριμένη επαρχία/περιοχή και έχουν ξεχωριστή γλώσσα, όπως π.χ. οι Τζαβανέζοι από την κεντρική και ανατολική Ιάβα, οι Σουντανέζοι από τη δυτική Ιάβα ή οι Μπατάκ από τη βόρειο Σουμάτρα.

Επιπλέον, υπάρχουν μειονοτικές εθνότητες, προερχόμενες από απογόνους Κινέζων, Ινδών και Αράβων. Αυτοί οι άνθρωποι ταξίδευαν ως έμποροι τον 8ο αι. π.Χ. και μετανάστευσαν στην Ινδονησία. Περίπου 3% του πληθυσμού ανήκει στην Κινέζικη εθνότητα, αν και το ακριβές ποσοστό δεν είναι γνωστό, μια που η τελευταία απογραφή έγινε στη δεκαετία του ΄30.

Το Ισλάμ είναι η θρησκεία του 85.2% του πληθυσμού, καθιστώντας την Ινδονησία τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου. Ο υπόλοιπος πληθυσμός αποτελείται από Προτεστάντες (8.9%), Καθολικούς (3%), Ινδουϊστές (1.8%), Βουδιστές (0.8%) και άλλες θρησκείες (0.3%).

Πολλοί Ινδονήσιοι μιλούν την εθνοτική τους γλώσσα ως μητρική. Παρ’ όλα αυτά Η Ινδονησιακή είναι η επίσημη γλώσσα που διδάσκεται σε όλα τα σχολεία και ομιλείται επαρκώς από όλους σχεδόν τους Ινδονήσιους.

ΕΠΑΡΧΙΕΣ
Η Ινδονησία έχει 33 επαρχίες (περιλαμβανομένων και των δύο Ειδικών Περιοχών του Nanggroe Aceh Darussalam και της Yogyakarta) και μία Ειδική Επαρχία της Πρωτεύουσας Τζακάρτας (DKI). Το Ανατολικό Τιμόρ υπήρξε κάποτε μέρος της Ινδονησίας, αλλά με ένα δημοψήφισμα το 1999, ανακηρύχθηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία του Τιμόρ Λέστε.